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Q1. RFP Section 4.2.5.1.1 (Vendor Profile and Experience) page 18 
       Who are the current providers of these services?  
 
R1.  This is a new program; therefore, currently there is no provider. 
 
Q2.  RFP Section 4.2.5.1.2 (Past and Present Contractual Relationships with the     
        Department) Page 18 
 
         How long have the current providers provided these services?  
  
R2. This is a new program; therefore, currently there is no provider.   
 
Q3.  RFP Section 4.2.5.1.3 (Contract Performance) Page 18 
 

Is there performance data available for the current program year and the previous  
program year?   

   
R3.  This is a new program. 
 
Q4.  RFP Section 5.1 (Indirect Cost), page 22 
  

Regarding indirect costs, we charge indirect cost to cover our corporate and 
fiscal services but do not have a Federal approved rate.  We received a ruling 
from the US DOL that since we do not receive direct grants/contracts from the 
Federal government a federally approved rate is not required.  The contact 
information is provided below.  Would we be able to charge indirect costs to this 
program based upon our cost allocation plan approved by other TANF and WIA-
funded programs? 

Margie Merced, Cost Negotiator - Division of Cost Determination  

U.S. Department of Labor  
OASAM/BOC/OAMS/DCD, Room S-1510 
200 Constitution Ave., N.W., Washington, DC 20210  

Unless your organization receives direct cost reimbursable grants/contracts, a 
federally approved indirect cost rate agreement or cost allocation plan would not 
be required. 

 
R4.  DHR will review a federally approved cost allocation plan but all items 

allowed on the federally approved plan may not be approved by DHR. 
 

 
 
 

mailto:merced.margie@dol.gov
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Q5.  RFP Section 5.0 (Budget), page 22 

Will furniture and equipment from previous contracts be available?  If not, and we 
do not currently have furniture and equipment available for this program, must it 
then be leased? 

  
R5.  No, there is no furniture or equipment from a previous contract available.    

Yes, any future or equipment needed must be leased. 
 

Q6.  RFP Section (Appendix F: Instructions for Reimbursement Budget Form) 
page 39 

Is profit allowable under “Other”? 

R6.  No. 
 
Q7.  RFP Section 2.9 (Best and Final Offer) pg.13 
 What is the total amount of funding for all fourteen counties to be awarded? Is 

money available per county? 
 
R7.  Approximately $523,000 is available to fund the entire project.  

Determinations will be made based on vendor’s proposed services and 
county population to be served.        

 
Q8.  RFP Section 3.0 (Program Description) Service Areas page 15 
 Would an agency be able to serve select counties and not all fourteen counties? 
  
R8. Yes, an agency may propose to serve select counties. 
 
Q9.  RFP Section 3.1 (Types of Services), page 15 
   Will we be responsible for paying wages for the participant’s on the job training/and 

or job readiness training? Should the cost be included in the cost reimbursement 
budget or if submitting a fixed rate proposal, should it be included in the rate? Or 
submit a separate rate for wages to include cost of processing and paying taxes on 
the wages? 

 
R9. There is no requirement that wages be paid for job training and job readiness 

training.  Participants will be reimbursed for transportation cost at a rate 
determined by the State. 

 
Q10.  RFP Section 5.0 (Budget) page 22 

Will work adjusted employment be subsidized? Will community employment be   
subsidized? 

 
 If submitting a fixed rate budget, can we propose a different rate for each county? 

Can we propose to serve specific counties or do we have to serve all 14 counties? 
Is there a funding limit for this program? 
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R10. No, work adjusted employment nor community employment will not be 

subsidized. 
 
 Yes, if submitting a fixed rate budget, you may propose a different rate for 

each county.  Yes an agency can choose to serve only select counties; 
agencies are not required to serve all 14 counties.  Yes, funding for this 
program is limited. 

 
Q11.  RFP Section 5.1 (Indirect Cost), page 22:  

Our federal rate is 11.42%. The statement above indicates we would be limited to 
10%, is this correct? 
 
Please clarify what “appropriate prorated share” of a federally approved rate 
means. Typically we calculate the indirect cost rate on the proposed program 
direct costs to include wages, fringe, travel, activity funds, facility costs, supplies 
and materials. 

 
R11. Yes, the State rate is 10%.  The federal agency being referenced must be 

contacted for the requested explanation.   
 
Q12. RFP Section 5.1.C ( Indirect Cost), page 22: 

Can you provide further explanation of “like costs”? In the telephone cost 
example above, can we allocate a prorated share of the telephone cost for the 
local office in Alabama to the program as a direct cost and telephone cost for our 
corporate office in Harrisburg, Pa, which is included in our federally approved 
indirect cost rate? 

 
R12.   “Like cost” refers to other indirect costs.  Yes, you may allocate a prorated 

share of the telephone cost for the local office in Alabama to the program 
as a direct cost and telephone cost for your corporate office in Harrisburg, 
Pa, at the State specified indirect cost rate. 

 
Q13.  5.2.1 (Detailed Line-item budget), page 22 

What forms other than Appendix G, Fixed Rate budget form, are required if 
submitting a fixed rate cost proposal? Is a line-item budget breaking out of the 
fixed rate required? Most of the instructions refer to the cost reimbursement 
budget cost proposal. 

 
 R13.  All required forms are included in the RFP document. No, a line-item 

budget breaking out the cost is not required if submitting a fixed rate cost 
proposal.   

 
Q14.  RFP Section 5.2.1.C (Detailed Line-Item Budget), page 23: The Statement of 

Comparable Rent form (See Appendix M) 
What form would be used for a rented property? I do not see a Statement of  
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Comparable Rent Appendix.  Please note Appendix M is for participant cost per 
county.  Instructions for Appendix K, Use Allowance for Space, refers to owned 
property. 
 
On which page is the “three certified statements” instructions? 
  

R14.  Appendices L and M are posted on the Department’s website in the RFP 
folder.   

 
Q15.  RFP Section 5.3.2 ( Fixed Rate Budget), page 23 

Do the requirements in 5.3.1 for a cost reimbursement budget apply to the 
budget narrative for a fixed rate proposal? , also If we are not required to submit 
a line item budget for a fixed rate proposal, what should be included in the 
budget narrative other than the proposed number of units, etc.? 

 
R15.   No, the requirements in 5.3.1 for a cost reimbursement budget do not apply 

to the budget narrative for a fixed rate proposal.  Submit only the required 
information as specified in the RFP document.   

 
Q16.  RFP  Section: (Appendix M) pg. 46 

It looks like we are supposed to serve 50% of the number identified for each 
county in Appendix M. Is this correct?  

 
R16. Yes, we anticipate that agencies will serve at least 50% of the individuals 

identified as ABAWDs in any county being served. 
 
Q17. RFP Section 3.2, (Population To Be Served) page 15 

Since E&T participation is voluntary for SNAP recipients, is there a minimum 
percentage of the number in Appendix M which the program must serve in order 
to be considered successful? 
 
Will DHR refer all of the ABAWDs to the program and then the Case Manager 
assess willingness for participation? 

 
R17. All ABAWDs will be referred by DHR; however, this is a voluntary program 

therefore, they will not be required to participate in any activities offered.  
Because this is a new program we do not currently have any specific 
participation requirements.  As we move forward with the program we will 
be better able to establish what will be considered successful participation 
rates. 

 

 

 

 

 


