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Q1. p.8  Section 1.0 second paragraph 
RFP states Vendors must provide proof that they have enough residential/ TFC/ 
traditional foster care placement capacity to cover the number of slots being offered 
for the contract in that area. 

 
a)  What constitutes “proof”? 
 
b)  If a provider has homes in the region (i.e. Northwest, Northeast) but not in every  

county of the region, can youth be placed in another county (not their own) within 
the region where their county is located? 

 
c) Can we request slots in the RFP for a county or region that we can recruit TFC 

homes for by October 1, 2011? 
  
 
R1. a) For residential, you must provide the number of beds that are available and 

    not being used by other programs, if asked. Likewise, you may be asked for  
    a listing of foster homes. 

 
 b) Yes, if it is adjacent county. 
 
 c) Yes.  Proof of secured homes must be available on October 01, 2011. If the 
                 homes are not available, then the slots will be reallocated. 
 
Q2. p. 17 Section 3.0.1  Basic Care 

Q:  Can TFC placements be used for Basic Care? 
 
R2. Foster homes can replace basic care.  In the continuums, foster homes can be 

used as a variety of placements, if they have received training for the services 
the child needs. 

 
Q3. Section 1.0 PROJECT OVERVIEW, page 8: If a Vendor intends to seek slots for 

multiple contiguous sites, such as both Madison and Northwest, may the Vendor 
submit one proposal combining the two sites?  Or is it necessary to submit a 
proposal for each site for which you are seeking slots? 

 
R3. Vendors may propose for multiple sites in one (1) proposal.   
 
Q4. Section 3.0 PROGRAMMATIC INFORMATION, page 17:  
 

a) In reference to the second paragraph, second sentence beginning, “Referrals for 
      reunification cases…” – In the past, Continuum cases have not included 

intensive residential services. If the Vendor takes a reunification case where the 
child is in intensive residential, and the child is later stepped down to moderate 
care, will the Vendor be responsible for covering the full cost of moderate 
care/therapeutic foster care (TFC) while working the Continuum case involving 
the child?  

 
b) Vendor’s current continuum contracts require meeting with the client and family 
      twice per week.  For clients that are in facilities that don’t have home visits, 

Vendor staff have been seeing them once monthly and focusing efforts with the 
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parent. How will this process be affected by the inclusion of intensive residential 
clients in the Continuum? 

 
R4. a)  No, the case will remain as a reunification case, where the vendor only 

provides services to the family in order to have them prepared for the child’s 
return home.   b)  No change. 

 
Q5. Section 3.1  STAFF REQUIREMENTS/QUALIFICATIONS, page 19: In this section it 

states that a supervisor must have a minimum of two (2) years paid supervisory 
experience. This will reduce the ability of Vendors to promote from within the 
program.  If a Vendor has a good worker who has worked in the program for years 
and qualifies in every way except the supervisory experience, how would the Vendor 
assist the worker to get that experience without her/him leaving the program?  Could 
DHR provide Vendors with an alternative to paid supervisory experience for a good 
internal candidate, such as getting licensure or working in the program a minimum of 
two years prior to promotion to a supervisory position? The Vendor believes this 
change would prove valuable in ensuring that the program has the best possible staff 
at every level, with experience in providing the program. 

 
R5. If the employee has worked within the program for two or more years and has 

a working knowledge of the program, you may certainly promote from within. If 
you are hiring outside the program, this stipulation remains. 

 
Q6. Section 5.0 COST PROPOSAL, page 45:  
 

a) We understand that this RFP is collapsing the Continuum and Permanency 
programs into one program. In the past, the two programs were provided at 
different rates. Will this continue? If not, how will payment in the program 
combining these two previously separate programs be handled? What is the 
anticipated rate amount/range for this new combined program?  

 
b) Residential programs providing care for clients who are also referred to the 
      Continuum are already billing for the clients, individual/family therapy, and other 

services. How will these facilities’ billing of Medicaid for their services impact our 
ability to bill (reaching caps in a day) for services we provide? How should it 
affect our proposed rate? 

 
R6. a)  There will still be an in-home rate and an out-of-home rate.  See amendment 

#1.  b)  The billing that you will be doing if the child is in a residential program 
outside the continuum will mainly deal with the family and not the youth. 


