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Responses to questions: 
  
Q1.   Under Section 3: Scope of Project on page 15, item 3.1 describes two different  
         types of services: Comprehensive Regional Quality Enhancement Services and 
         Targeted Quality Enhancement Services.  Which category do Alabama Public  
         Television’s services fall under? 
 
R1.   The category is dependent on the services the vendor proposes. 
 
Q2.   When identifying a quality activity category (ie Professional Development), must all sub-

activities in that category be included in the scope of work (ie A, B, C, and D)? Or can a 
quality activity category be identified addressing only one (or fewer than all) sub-activity (ie 
A only or A&B)? 

R2.   Comprehensive Services proposals must address all activities identified under 3.1.1 
Training and Technical Assistance and one or more activities in the three remaining 
categories – 3.1.2; 3.1.3; 3.1.4.   

Q3.   Can funding to obtain ABI and FBI background checks on key personnel be included in the 
proposed budget? And if so, will DHR allow for that expenditure? 

R3.   Yes. 
Q4.   What is the deadline for having ABI and FBI background check results on file if the 

proposal is accepted? 

R4.   Vendors must maintain documentation that criminal background check applications 
(ABI and FBI) have been submitted and/or results of the background checks must 
be on file for all appropriate staff upon contract commencement.  Staff hired after 
contract commencement must submit applications for criminal background checks 
within five (5) days of employment.  Employees may continue working pending 
outcome of background checks. 

Q5.   Is budget scoring based on the cost alone, the accuracy/clariyt of the budget spreadsheets 
and narrative submitted, or a combination of the two? 

R5.   Scoring methodologies are not disclosed.  Vendors should submit all required 
information with accuracy and clarity.   

Q6.   Can previously funded vendors obtain scoring histories and explanations from RFPs   
submitted in prior years? If so, what the procedure for requesting that scoring information? 

R6.   Vendors may request their aggregate scores (only).  Vendors are not debriefed.  
Q7.   3.1.1 Training and Technical Assistance 

Can any Quality Contractor Vendor off CDA credit? 

In previous grant cycles, we provided training which met Minimum Standards.  By 
indicating categories to which our proposed training and technical assistance relates with 
Alabama Pathways Core knowledge Areas and Child Development Associate (CDA) 
Functional Areas, will our training topics now have to include all three areas when 
providing certificates to participants? 

R7.   Yes.  

Q8.   What is the difference between technical assistance and technical support?   p.16 3.1.1  
Training and Technical Assistance and p. 17 3.1.2 Professional Development  

 
R8.   Technical Assistance and Technical Support mean the same for the purpose of this 

RFP. 
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Q9.   Vendors must specify which Training and Technical Assistance categories they propose to           
provide.   

i) When specifying training and TA categories as a targeted contractor, do we 
need to include all categories? 

ii) F.  What is Director’s Forum?  Networks?  Training Series?  

 
R9. i)   No. 
 ii)  Examples of activities designed specifically to address the unique needs of child 
              care facility directors. 

 
Q10. 3.1.1 TRAINING AND TECHNICAL ASSISTANCE, Page 16,  

“No more than one-fourth of the required training provided to an individual can be 
certified as video learning.”   
Question: Would the one-fourth of required training include APT video activities 
or televised series? 

 
R10.   No. 
 
Q11. 3.1.1 TRAINING AND TECHNICAL ASSISTANCE, Page 16 

“Training and technical assistance must be offered in the categories required by 
Minimum Standards and Alabama Pathways to Quality Care and Education Core 
Knowledge Areas.” 
Question: For a Targeted Quality Enhancement Services proposal, do we need to 
assign categories of training for Alabama Pathways to Quality Care and Education 
Core Knowledge Areas? 

 
R11. Yes. 
 
Q12. 3.1.1 TRAINING AND TECHNICAL ASSISTANCE, Page 17 

“Advanced Level Training is most appropriate for professionals who have at least 3 
years experience and 30 credit hours in child development.”  
Question: Does this mean 30 hours credit from a college or university or 30 
contact hours from a Quality Enhancement Program? 

 
R12. Thirty (30) hours of credit from a college or university. 
 
Q13. 3.1.1 TRAINING AND TECHNICAL ASSISTANCE, Page 17 

Training and technical assistance must be offered in the categories required by Minimum 
Standards and Alabama Pathways to Quality Care and Education Core Knowledge 
Areas. 
Question: For a Targeted Quality Enhancement Services proposal, do we need to 
specify the training levels? 

 
R13. Yes. 
 
Q14. 3.1.1 Trainings and Technical Assistance activities proposed for this category 

must adhere to the guidelines in.” 
Specific activities in this category include: 

A. Technical assistance to support exempt providers in becoming licensed; 

B. Providing consultants to assist child care providers regarding health and safety 
issues; 
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C. Technical assistance and support to providers serving children with special needs; 

D. Recruitment, technical assistance and support to Hispanic and other culturally diverse 
providers; and 

E. Recruitment, technical assistance and support to increase and maintain the number 
of formal child care providers operating in rural counties. 

Question:  Is a vendor required to address all activities A through E, or may a 
vendor select some but not all? 

R14. See R2. 
 
Q15. 3.1.4 RECRUITMENT AND TRAINING FOR DIVERSE CHILD CARE POPULATIONS, 

Page 18 
“These activities or training are not mentioned specifically in the categories above but 
address a specific need or focus on individuals who are under-served or have not 
traditionally participated in other quality enhancement activities. These include but are 
not limited to providers in rural areas, kith and kin (relative child care) 
providers, children with special needs, migrant families and non-English speaking 
families.  
 
Trainings and Technical Assistance activities proposed for this category must 
adhere to the guidelines in Section 3.1.1.” 
Specific activities in this category include: 

A. Technical assistance to support exempt providers in becoming licensed; 

B. Providing consultants to assist child care providers regarding health and safety 
issues; 

C. Technical assistance and support to providers serving children with special needs; 

D. Recruitment, technical assistance and support to Hispanic and other culturally diverse 
providers; and 

E. Recruitment, technical assistance and support to increase and maintain the number 
of formal child care providers operating in rural counties. 

Question:  Is a vendor required to address all activities A through E, or may a 
vendor select some but not all? 

R15.    See R2. 
 
Q16. 4.2 Proposal Format 

1. Can we use a 3-ring binder for our proposal? 

2. What would be acceptable tabs? 

3. Do charts and/or grids need to be in the Times New Roman format?  

R16.    1.  Yes. 
2.  You may purchase tabbed sheets at most office supply stores.  Adhesive tabs         

must not be adhered to any pages of the technical or cost proposals.  
3.  No.   

Q17. 4.2 Format 

Do the charts have to adhere to the 12 point font requirement or can the print font be 
smaller to fit on one page? 
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R17. No.   
Q18. If there are 4 activities listed under a category, are we required to do each of those 

activities or are those recommendations?  (3.1.1 Training and Technical Assistance 
and p. 17 3.1.2 Professional Development,  3.3.1 Public Consumer Education and 
3.4.1 Recruitment and Training for Diverse Child Care Populations (p. 16-18),  

 
R18.    See R2. 
Q19. Section 4.2 PROPOSAL FORMAT of the RFP states that “Proposals must not exceed 

one hundred (100) pages, including attachments …..”    We are struggling with being 
able to include all the required copies of Audit, Licenses & Credentials, job 
Description/Resumes, and Background Check Documentation and stay within the 100 
page limit.  
May the required Audit and Auditors’ letters, Licenses & Credentials, Job 
Descriptions/Resumes, and Background Check Documentation be included as an 
“Appendix” (not an “Attachment”) and therefore not be counted in the 100 page total 
limit? 

R19.  The one hundred page limit includes appendices.   Vendors may include a list of 
employees indicating those who have completed background checks to satisfy 
the “Background Check” requirement; however, all official document must be on 
file and available to field staff during visits.  Audit summaries may be submitted in 
lieu of the entire audit statement.   

Q20. On the Cover page, under Instructions to Vendors:  
Question: Should agencies that are proposing for more than one region write 
separate proposals for each region? 

 
R20.    Yes.   
 
Q21. Please redefine the type of tabs requested.  Most tabs are adhesive or the paper type. 

Can you specify or give an example of a type of label that is acceptable?  p.19 4.2 
Proposal Format  

 
R21. See R16 (2).  
 
Q22. Do the tabs count as part of the 100 pages?  p.19 4.2 Proposal Format  
 
R22.  No.   
 
Q23. Please redefine when it says that the proposal is to be single-spaced but that 

paragraphs are to be double-spaced.  p.19 4.2 Proposal Format  
 
R23. Refer to the procurement document as an example.  The body of the document 

has single spaces with double spaces between paragraphs.   
 
Q24. Are all pages, including the budget, to be numbered?  p.19 4.2.2 Table of Contents  
 
R24. All pages of the technical and cost proposals are to be numbered.   
 
Q25. 4.2.4. LICENSES, CERTIFICATES/CREDENTIALS, Page 20 

Question: If our agency has DHR licensed child care programs, do we need to 
submit copies of our licenses? 
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R25. Yes.  
Q26. 4.2.4 Are the required Licenses, certificates and credentials for all professional staff on 

the project or for the agency itself?  If for the agency, what type of documentation are 
you looking for if we are a non-profit organization that is not required to have a business 
license with the city? 

R26.   Include all relevant licenses, certificates, and credentials held by the agency.   
 
Q27.   What specific documentation is required for Section 4.2.5.1.6 Background Checks?   
 
R27. Refer to Section 4.2.5.1.6 Background Checks for requirements.  Also, see R19.  
Q28. 4.2.5.1.6 Background Checks 

What documentation is required to validate that each employee has had an ABI and BFI 
criminal background check (individual suitability letters or a list of all employees who 
have met this requirement)?  Does this apply to individual subcontractors as far as 
providing documentation? 

R28.   See R19.  The background check requirement pertains to primary and         
subcontractors.   

Q29. 4.2.5.2 Vendor Financial Stability 

Please explain what letters are required from the auditor(s)--Is the required letter from 
the auditor the same as the Audit Report found in the front of the audit or is this a 
separate letter independent of the audit?  

R29.    It is a statement provided by auditors stating that an audit has been conducted 
and it indicates their findings.   

Q30. What needs to be submitted for those who have applied but have not received their     
suitability letter? 

R30. Provide a list of those individuals and indicate the status of their background 
checks.  

Q31. 4.2.5.2 Vendor Financial Stability – Does a copy of the signed “Independent Auditor’s  
Report: from the previous tow audit reports meet the requirement for the letter from the 
auditors. 

R31. See R29.   
Q32. 4.2.5.2 Vendor Financial Stability 

1. Audit for past year is 21 pages.  How much of full audit is necessary, e.g. Individual 
Audit Report, Statement of Financial Position and Activities, all financial statements, 
notes about statement, yellow book compliance report and federal award schedule? 

2. Is the auditor report the letter from the independent auditor’s report and if not, what 
letter? 

3. Do you require both letters, one being from the current audit and the other coming 
from the year prior to the current audit report? 

4. Do you require a 990?  If so, do we include all twenty-six pages or the summary, 
signatures, statement, revenue, and expenditures and balance sheet? 

5. Do all these required documents count towards the 100 page maximum of the RFP? 

R32. 1.  See R19.  
 2.  Yes.   
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 3.  Yes.   
 4.  No. 
 5.  Yes. 
Q33.   If the Audit cannot be submitted as an Appendix to the Proposal, where should it be 

included in the Proposal?  Behind tab 4.2.5.2 VENDOR FINANCIAL STABILITY? 
 
R33.   The audit may be included as an appendix.   
 
Q34. 4.2.5.2.VENDOR FINANCIAL STABILITY, Page 21 

“Vendor must submit an audited financial statement for the past year and letters from 
the auditor(s) who performed the previous two (2) financial audits immediately preceding 
the issuance of this RFP.” Also, 4.2 PROPOSAL FORMAT, Page 19, indicates that 
“Proposals must not exceed one hundred page, including attachments.” 
Question: Our agency’s financial statement will take up one-fifth of the pages 
allotted for the proposal. Do we have to count these pages in the 100 pages 
allotted?  

 
R34.    See R19.   
 
Q35. 4.2.5.3.2 Start-up Plan, Page 21 

“Vendors must be fully operational on October 1, 2011.” 
Question: If certain staff positions would not be filled until November, would this 
be impacted by the above requirement? 

 
R35.   Yes.  All staff must be in place and vendors must be fully operation on October 01, 
           2011.   
 
Q36. 4.2.5.4. VENDOR CERTIFICATIONS, Page 22 

Question: Does each Vendor Certification need to be on a separate page or can 
they be grouped together? 

 
R36. Certifications and attestations may be listed as they are in the procurement 

document.   
                                                                                                                                                                                
Q37.    If the response to a section is very short, may it be combined on the same page with the 

response to another short answer.  For example, the VENDOR CERTIFICATIONS in 
Section 4.2.5.4 are short paragraphs attesting to agreement to terms and conditions of 
the contract.  Can these be submitted on only 1 or 2 pages provided that corresponding 
tabs are placed before the sheets? 

 
R37.   Yes.  Yes. 
 
Q38. 5.0 BUDGET, Page 24 

Question: Do we need to plan for level funding?  Is it permissible to propose new 
quality services at an additional cost? 

 
R38.    This procurement will produce new contracts.  All vendors must respond to the 

requirements in the current request for proposals (RFP) and adhere to all 
instructions.   

 
Q39. 5.0  BUDGET, Page 24 

Question: Will one-time salary adjustments be permitted for staff? 
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R39.  Vendors must make the decision whether to include raises for staff in their 

proposed budgets, following the budget instructions as outlined in the RFP.     
 
Q40. Two financially related questions: 
 

1. page 24, Section 5: Budget, 5.0 Budget: Please discuss how to account for indirect 
costs.  

 
2. Page 38, Appendix F: Instructions for budget forms item 1. Personnel: With regards to 

salaries for DHR-funded personnel, should we use the current salary figure for the 
person in that position or an amount for the position regardless of who is filling that 
position?  

 
R41. 1.  Indirect cost may be listed under “other”.  
 2. The salary must be the amount proposed for FY12.   
 
Q42.    APPENDIX G:  Quality Initiative Summary Sheets.  We cannot find in the RFP 

how/where/if we are required to complete and submit this form.  We cannot find it 
mentioned in the body of the RFP, Format or Instructions.  Please advise.   

 
 R42. Complete Appendix G and submit it with your proposal.  The budget should       

followed by a completed copy of Appendix G.   
  
Q43. What is the funding amount for current Quality Enhancement Contractors for fiscal year 

2010 (11)? 
 
R43. There are no specified funding structures for this procurement.   
 
 
 
 
 
 
 

 


